Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Konzervace potravin za napoleonských válek

23. 12. 2012

Jak to tedy bylo?

Problémy se zásobováním armád měly v době napoleonských válek i dříve všechny bojující strany.

Rychlý postup francouzských vojáků v napoleonských válkách nestačily následovat útvary, zajišťující zásobování. Generál Bonaparte v roce 1785 potlačil royalistické povstání v Paříži. Dostal hodnost divizního generála. Velel tzv. vnitřní armádě v Paříži a okolí. Asi už uvažoval o Italském tažení. Vypsal odměnu 12 000 franků na vyřešení úkolu o prodloužení trvanlivosti potravin.

Jedním z řešitelů úkolu byl i francouzský bakteriolog a vynálezce  Nicolas Appert (*17.11.1749+5.6.1841). Ten po patnácti letech vyvinul metodu konzervace potravin na základě kombinace jejich uskladnění v hermeticky uzavřené nádobě a tepelné sterilizace. Nádoba byla skleněná. Teptve za dalších několik roků začali v Anglii používat potravinářský plech. Žádná statistika neříká, jak rychle byla metoda převedena na takovou úrověň výroby, která by zásobování armád potravinami v podstatné míře a v určité době vyřešila.

Cenu Nicolase Apperta od roku 1942 uděluje chicagské oddělení Institutu potravinářských technologií za dlouhodobý přínost bádání v této oblasti lidské činnosti.

(s pomocí údajů na http://cs.wikipedia.org).   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář