Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Z činnosti Zájmového sdružení

5. 1. 2023

Z činnosti Zájmového sdružení

Činnost Zájmového sdružení v uplynulém období byla, tak jako u jiných spolků, ovlivněna pandemií Covidu. Přesto se pár věcí podařilo.

V roce 2019 jsme, mimo jiné, pořídili logo Zájmového sdružení, plastové propagační "placky" s logem sdružení a hlavičkový papír.

Spolupracovali jsme na vyhlášení akce "Slavkovské memento" a přispěli jsme na vybudování pietního místa na Mohyle míru.

Podpořili jsme natočení DVD "Tři události staré 250 let a léta 1994 - 2019 s oživlou historií" a "Olomoucká silnice", které natočil RNDr. Alois Kleveta.

V roce 2020 jsme vydali 120-ti stránkovou publikaci "Vzpomínky Václava Řehy“. Rovněž jsme pořídili pamětní medaile Otakara Bystřiny, které byly v nedávné době předány (2021) v Rožnově p. R. (Richard Sobotka) a sedmi významným osobnostem z oblastí regionální historie, písmákům a národopiscům v Súchově na Horňácku. 

V roce 2021 jsme přispěli na vydání rozsáhlé publikace "Případ Austerlitz 1805 staré legendy a nová fakta" (550 stran) autorů Bár, Chromý, Plch a Urbančík, která velmi obsáhle pojednává o vzniku pověsti a pátrání po údajném ruském pokladu z roku 1805.

Ve stejném roce jsme uhradili publikaci "Vlastimil Schildberger 1962 - 2020 Rozloučení a vzpomínka na kamaráda" kterou společně vytvořili PhDr. Jan Břečka, vedoucí Historického oddělení Moravského zemského muzea, Vilém Walter z Brna a František Kopecký z Tvarožné.

31. srpna jsme na slavkovském hřbitově zorganizovali malý pietní akt k 20. výročí úmrtí historika a bývalého ředitele muzea a zámku ve Slavkově Ing, Jana Špatného (+31. 8. 2001).

Při výročí bitvy jsme se zúčastnili komorních pietních aktů na Mohyle míru a u zámku v Sokolnicích.

V úterý 18. října 2022 jsem na Jihomoravském krajském úřadě spolu s krajským radním Mgr. Františkem Luklem předal medaili Otakara Bysřiny známému malíři jižní Moravy Antonínu Vojtkovi z Břeclavi a autorce historických románů a detektivek, učitelce Nadě Horákové z Mutěnic. Ta se podílela i na scénáři oblíbeného seriálu „Policie Modrava“.

V sobotu 3. prosince 2022 v 17. 30 hodin jsme předali v zrcadlovém sále slavkovského zámku pamětní medaile zakladatelům a udržovatelům tradic na slavkovském bojišti. Jejich seznam trochu napovídá o tom, odkud k nám příznivci historie revolučních a koaličních válek přijíždějí. Oceněni byli: Marie Čechová a Mgr. Karel Sáček ze Slavkova u Brna, Jan Krišica z Hranic in memoriam, Radomár Křižan z Chvalčova, Vilém Pekárek z Kropáčovy Vrutice, Ing. Pavel Mužný z Olomouce, Václav Dobeš z Prahy, Boris Nezbeda z Vyškova, Vojtěch Mocka ze Zlatých Hor, MUDr. Miroslav Novotný z Brna, Josef Křižen z Křtomil, JUDr. Jaroslav Kupka z Vyškova a Václav Kubeš z Brna.

Framtišek Kopecký,

předseda Zájmového sdružení právnických osob Slavkovské bojiště - Austerlitz